Odtajnené dokumenty: Vojnoví spojenci zatajovali, kto spáchal katynský masaker

11.09.2012 Celý región

Varšava 11. septembra (TASR) - Franklin D. Roosevelt a Winston Churchill zamlčovali dôkazy, že sovietska tajná polícia zavraždila tisíce Poliakov v Katynskom lese v roku 1940. Obávali sa totiž, aby si nepohnevali sovietskeho diktátora Josifa Stalina, spojenca v druhej svetovej vojne, vyplýva podľa agentúry Reuters z odtajnených amerických dokumentov.

Pri katynskom masakri popravila sovietska NKVD v Katynskom lese v západnom Rusku približne 22.000 poľských dôstojníkov a členov inteligencie. Sovietsky zväz zodpovednosť priznal až v roku 1990.

Masaker stále zatieňuje vzťahy Ruska a Poľska, nové dokumenty však presúvajú pozornosť inam: na to, ako Washington a Londýn uprednostnili obavy z rozhnevania Kremľa pred odhalením pravdy. Roky podporovali sovietsku verziu udalostí, podľa ktorej za katynským masakrom stálo nacistické Nemecko, aj keď desiatky správ tajných služieb a výpovedí svedkov poukazovali na sovietsku zodpovednosť.

Telegram americkej vojenskej spravodajskej služby s dátumom 28. mája 1943, reagujúci na ponuku informácií o Katyni, vyjadril postoj Spojencov bez obalu: "Ak máte na mysli katynskú záležitosť, mám záujem len vtedy, ak správa ukazuje nemeckú spoluvinu."

Tento telegram patrí k 1000 stranám nedávno odtajnených dokumentov a fotografií, ktoré v pondelok večer zverejnil Národný archív USA.

Dokumenty, mnohé označené ako tajné alebo dôverné, zahŕňajú sériu výmen názorov medzi britským premiérom Churchillom, americkým prezidentom Rooseveltom a Stalinom o správach o masakri, ktoré sa objavili v apríli 1943. Rozhovory sa sústredili na požiadavku poľskej vlády, sídliacej v exile v Londýne, aby Červený kríž vyšetril sovietsku účasť na vraždení, ako aj hrozbu Stalina, že v tejto súvislosti preruší styky s poľskou vládou.

Washington a Londýn sa obávali, že spor poškodí úsilie poraziť nacistické Nemecko. Roosevelt v liste Stalinovi napísal, že predseda poľskej exilovej vlády generál Wladyslaw Sikorski "pochybil", keď tlačil na vyšetrovanie, a že Churchill nepochybne nájde spôsob, ako dosiahnuť, že exilová poľská vláda bude v budúcnosti konať viac "so zdravým rozumom". Churchill v správe pre Stalina podobne uviedol, že bude "dôrazne proti" vyšetrovaniu Červeného kríža.

Podľa dokumentov mali Londýn a Washington jasné doklady o sovietskej zodpovednosti už v polovici roku 1943, krátko po tom, ako nemecké sily obsadili katynskú oblasť a objavili masové hroby.

"Nariadili nám... zabrániť Poliakom jasne predstaviť svoje argumenty verejnosti, aby sme zamedzili akýmkoľvek pokusom verejnosti a tlače vyšetrovať tento nepríjemný príbeh a ísť až na koreň veci," napísal britský veľvyslanec pri poľskej exilovej vláde Owen O'Malley v liste z mája 1943. "Pod vplyvom okolností sme vlastne využili dobré meno Anglicka tak, ako vrahovia využili stromy na zakrytie masakra."

Predsedníčka Združenia katynských rodín Izabella Sariuszová-Skapsková uviedol, že zverejnené dokumenty obsahujú nové podrobnosti o tom, koľko sa v tom čase vedelo.

"Západní spojenci poznali presnú pravdu o Katyni, v podmienkach vojny však bola pravda nepohodlná," povedala s nádejou, že rozhodnutie odtajniť americké dokumenty vyvinie tlak na ruskú vládu, aby otvorila svoje archívy v záležitosti katynského masakra. "Ak na niečo čakáme, tak je to tam," dodala.
 
 
 
 
 

Vyberte región